Sungit golyók


Az „Egészség gömbjeinek” történelme több évszázadra tehető. Első említésük a kínai Ming dinasztiáig nyúlik vissza. Baoding városában ekkor kezdtek el acélgolyókat készíteni. Hála a belsejükben elhelyezett szépen csendülő kicsiny harangoknak nem csak Kínában, hanem sok más országban is ismertté váltak. Az egyik harang magas, a másik mély hangot adott, „Az üvöltő Sárkány és az éneklő Főnix” golyó párnak nevezték el. A gömböket először csak szűk körben használták, harcművészetek elsajátításakor. A golyók hamarosan igen népszerűek lettek.

Rájöttek, hogy a golyókkal gyakorló fiataloknak mentális éberséget ad, erősíti a kéz erejét, az idősebbeknek segít megszabadulni a székrekedéstől és a végtagok zsibbadásától, javítja a vérkeringést, normalizálja a vérnyomást, megszünteti a görcsöket a kézremegést, javítja az ízületek mozgékonyságát. A golyók rendszeres használata javítja a memóriát és a mentális képességeket, segít megbirkózni a fáradtsággal, elkerülni a felesleges aggodalmaskodást.

A modern orvostudomány szempontjából a golyók jótékony hatása a csukló és a központi idegrendszer szoros kapcsolatával könnyen megmagyarázható. A hagyományos kínai orvoslás szerint az ujjakon és a tenyéren aktív pontok találhatóak, amelyekre hatást gyakorolva, jótékony hatással lehetünk a szívre, az érrendszerre, az emésztőrendszerre. A modern orvostudomány is elismeri a reflexzónák létezését és összeköttetésüket a belső szervekkel.

Hatékonysága miatt a gömbökkel végzett gyakorlatok az egyik legjobb eszköznek nevezhetőek a jó egészségi állapot megőrzésében és az aktív, hosszú életkor elérésének érdekében.

Alkalmazási javaslat

Rekreációs célokra:

A fáradtság és a stressz megszűntetésére
 • A mozgás koordináció, illetve a kéz erejének és ügyességének fejlesztésére.
 • Az emlékezet és a figyelem javítására
 • A vérnyomás normalizálására.
 • A vitalitás magas szinten tartására

  Különösen ajánlott azoknak, akiknek szakmai tevékenysége során gyakoriak a stresszes helyzetek (vezető pozícióban lévők, ügyfélszolgálati ügyintézők), munkájuk feszült figyelmet igényel (programozás, számítógépes munka, diszpécserek, gépjárművezetők, diákok, stb).

  A golyók nagy előnye a belsőleg alkalmazandó szerekkel szemben, hogy alkalmazása káros mellékhatásoktól mentes. Nem lép fel álmosság, letargia, mint egyes belsőleg használatos készítmény esetében.

  Megelőző intézkedésként:

  A kéz tartós túlterhelése esetén (különféle kézimunka, gépelés, hangszerhasználat, sport, napi rutin házimunka, stb). A nőknek segít hosszú ideig fenntartani a szépséget, az ifjúságot és a kézügyességet.

  Terápiás célokra:

  A kéz megbetegedései (ízületi gyulladás, reuma, és így tovább.) esetén. Használat előtt konzultálni kell az orvossal, nem alkalmazandó, ha egy megbetegedés súlyosbodási fázisban van). Végtag károsultaknak, ha a kéz mozgása nem megfelelő, függetlenül annak okától, aki botot, vagy mankót használ és a helyhez kötött betegek (gerincsérülés, bénulás, stb) számára.

  ÁLTALÁNOS JAVASLATOK.

  A két sungit golyónak olyan kis méretűnek kell lenni, hogy egy kezünkben együtt elférjenek. A két golyót forgassuk egyik kezünkkel különböző irányokba az ujjak szétnyitása nélkül. Ilyen, az első ránézésre egyszerű feladat, segít a jobb és bal agyfélteke harmonikus fejlődésében. Ezen kívül, a tenyerek mindennapos masszázsa a golyók használatával elősegíti az ellazulást és valamennyi életfontosságú rendszer működésének aktiválását.

  1. Az egészségmegőrző gyakorlatok végzése során nem kell feltétlenül virtuóz trükköket végrehajtani, a legegyszerűbb feladatok is jótékony hatással vannak: egy gömb tenyerek közötti „dörzsölése”, két golyó forgatása az egyik tenyérben az óramutató járásával megegyező és ellentétes irányba.
  2. Fontos a rendszeres gyakorlás és a terhelés fokozatos növelése.
  3. Javasoljuk az ügyességi és az erőkifejtést igénylő gyakorlatokat felváltva végezzék. El kell kerülni, hogy a gyakorlatok fájdalommal járjanak. A gyakorlás során el kell kerülni az nem foglalkoztatott izomcsoportok (vállak, nyak, hát) feszültek legyenek és hogy feleslegesen mozgassuk őket (lehajtani a fejet, felemelni a vállakat, a könyököt).
  4. Kezdetben közepes méretű gömbökkel kell gyakorlatokat végezni, majd az alapvető mozdulatok elsajátítása után érdemes beszerezni néhány különböző méretű golyópárt a változó terhelés érdekében és a 3-4 golyóval végzendő gyakorlatokhoz.
  5. Célszerű, ha naponta legalább 10 percig végezzük a gyakorlatokat.
  6. Lehetőleg ne nézzük a golyókat labdákat, figyeljünk és hallgassunk a kezünkre!   (Forrás)
 • Golyópár

  Gyakorlat golyópárral


  Harmonizáló golyópár

  Harmonizáló golyópár sungit-zsírkő

  Bioenergetikai szempontból a harmonizáló golyókra úgy lehet tekinteni, mint két energetikai csatornára:
  jin – a bal oldali (sungit)
  és jang – a jobb oldali (zsírkő).
  Ezeken a csatornákon keresztül ér el a szervezetet megtisztító és az ember - láthatatlan és védelmező energetika mezejét, az – auráját erősítő energia. A sungit gömböt a bal, a zsírkőből készült golyót a jobb kézben kell tartani. A harmonizáló golyók használatát nem javasolják mentális betegségek esetén, áldott állapotban és tizenkét év alatti gyermek számára.
  Egy nagyobb sungit golyó
  d=20 cm, m=10 kg
  Impozáns dísz
  Súlyzógyakorlatnak :)  >
  Sungit termékek: http://mindegy.org/sungit

  Copyright © 2015-2019  Alexander     ::     alexander@sungit.info.hu     ::     template design by WebTanar.hu