A sungitról


villámgyorsan bevezetőként:

A sungit egy legalább kétmilliárd éves, szén alapú ásvány. Egyik fő különlegessége a benne lévő szén összetevő fullerénhez hasonló nanocsöves molekulaszerkezete. A fullerén – a grafit és a gyémánt mellett – a tiszta szén egyik megjelenési formája. A szén mellett a sungit másik fő alkotóeleme a kvarc.

A több kvarcot, illetve szilikátokat is tartalmazó nyers kőzetben az egyenes vágások mentén változatos, fémes színű erezet rajzolódik ki, a polírozott felületek fényesen, feketén tükröződnek. A tárgyak felszíne használat során kophat, a szürkés-fekete por könnyen lemosható.

A dekoratív külsőn túl a sungit sok egyéb hasznos tulajdonsággal is bír. Többek között ivóvíz tisztítására, strukturálására és gyógyászati célokra is alkalmazzák, de használják elektromos háttérsugárzás csillapítására, vagy talizmánként is.

Környezetére gyakorolt jótékony hatása több területen is ismert. Hatásmechanizmusának megfejtése még kutatások tárgya, ahogy alkalmazásának, felhasználásának módjai is feltárásra várnak.

Minél magasabb a széntartalma, a sungit annál értékesebb ékszernek vagy dísznek. Az elit sungitnak is nevezett nagyon magas széntartalmú sungit csillogó, fényes, fekete árnyalatú vagy fémesen ezüstös felületű, itt-ott tarkíthatja kisebb, főleg sárgás, vöröses vagy barnás színű rész. Egyes igen ritka darabokon napfényben a szivárvány hét színe is felsejlik. Úgy kell védeni az ütéstől, mint egy törékeny kristályt. Az elit sungit vékony erekben rejtőzik a sungit rétegben, kézzel fejtik, egyre ritkább. Hívei mágikus, más kövek hatását felerősítő és egyéb varázslatos képességet is tulajdonítanak neki, ám akik ezt kétségbe vonják, jellegzetesen egyedi szépségét azok is elismerik. Az elit sungit kövek mindegyike más, két azonos formájút hiába keresnénk.

Egy sungit bánya, Karéliában

Egy sungit bánya, Karéliában

Egy kisebb sungit tömb

Egy kisebb sungit tömb

Elit sungit darab

Elit sungit darab
Sungit termékek: http://mindegy.org/sungit

Copyright © 2015-2019  Alexander     ::     alexander@sungit.info.hu     ::     template design by WebTanar.hu